Otvarnaje cvijeta Venere


Klaus-Dieter i Vanya


Volker Sieber


Vrt u Venerinom cvjetu

 

Tajna cvijeta Venere

Klaus-Dieter Straub, Volker Sieber i Vanya Krönke-Sprick su u svibnju 2014. na lokaciji udruge Gea Viva napravili cvijet Venere. U cvijetu Venere se danas nalazi raznolik i bogat povrtnjak.

Kada bi Venera, tijekom osam godina ostavila trag na svojoj putanji, ta bi putanja izgledala kao ovaj prekrasan oblik cvijeta s pet latica. Zbog tog oblika koji nastaje, sličnog uzorku cvijeta jabuke ili ruže što su oduvijek bili simboli ljubavi, cvijet izražava poseban odnos između Venere i Zemlje. A i Venera je božica ljubavi.

Druga tajna je skrivena u skladnoj geometrijskoj konstrukciji koja se temelji na zlatnom rezu. Svi dijelovi cvijeta i svi krugovi koji se mogu nacrtati iz sjecišta linija imaju skladan odnos. Stoga je cvijet Venere forma harmonije i ravnoteže, slično kao peterokraka zvijezda samo što cvijet ima i zaobljene dijelove koje ga čine mekšim, gracioznim i ženstvenim.
Kada koračamo prateći formu cvijeta otkrivamo još jednu tajnu: krećemo se u beskonačnoj petlji. Hodajući kroz sve dijelove cvijeta uvijek se vraćamo na početak. Ako više ljudi hoda u cvijetu uvijek se susreću u njegovim čvorištima. Za mene je to simbol da je sve na svijetu isprepleteno, međusobno povezano i u vječnom skladu.

Posebna snaga cvijeta Venere nije samo u njegovim skladnim proporcijama već u tome što prenosi svoju harmoniju: kao organ može preuzeti i prenijeti energiju. Cvijet prima impulse kozmičke ljubavi koju prema Zemlji emitira planet Venera.
Prateći lukove cvijeta prema unutra možemo osjetiti kako impuls kozmičke ljubavi prodire sve dublje i dublje u zemlju dok sljedeći lukove cvijeta iz središta prema obodu cvijeta možemo osjetiti kako se zemlja otvara kozmosu. Kao disanje.

Osim što nam pruža mogućnost da osjetimo protok ljubavi između Venere i Zemlje, cvijet Venere nam pokazuje kako je sve međusobno povezano. Sve je jedno u ljubavi i stvaranju: čovjek – životinje – biljke – minerali – zemlja – svemir. Cvijet Venere predstavlja u ljubavi, sveobuhvatnu, skladnu povezanost svijeta. Znak je mira i predstavlja ravnotežu između ljudi, naroda, rasa i spolova.
Hodajući cvijetom u smjeru kazaljke na satu ili suprotnom smjeru pobuđuje se ženska, odnosno muška energija. I ovdje se krije još jedna tajna: hodajući u smjeru kazaljke na satu dolazimo na vrhove latica u suprotnom smjeru od kazaljke na satu i obrnuto. Još jedan pokazatelj harmonizirajućeg djelovanja cvijeta Venere.
Cvjetovi Venere spajaju ljude sa zemljom kroz impuls ljubavi.

Sretni smo i zahvalni što smo imali priliku napraviti cvijet Venere u Hrvatskoj, u Milni na otoku Braču, na ovom prelijepom i posebnom prostoru uz auditorij u kamenom krugu. To je značajna i snažna lokacija i već se može jasno osjetiti kako su auditorij i cvijet Venere povezani i kako nadopunjuju jedno drugo. Cvijet smo završili za tjedan dana i nas četvero je odmah osjetilo ljubav i harmoniju koju pruža cvijet Venere. Neka nastavi davati podršku i hrani ovo mjesto, biljke koje će rasti, životinje, ljude iz Milne, Brača i cijele Dalmacije.

Koliko je meni poznato ovo je prvi cvijet Venere u kojem je napravljen povrtnjak i koji ima izvor vode u svojem centru. Ova Sabinina ideja nadopunjuje okrepljujuću snagu cvijeta i pokazuje kako vitalizirajuća energija vode izranja iz zemlje.
Radosni smo što je cvijet tako živ i što se skladno uklopio u krajolik. Neka bude blagoslov za biljke, životinje i nek pruža obilje ljubavi ljudima.

Klaus-Dieter Straub i Vanya Krönke-Sprick
Na otvaranju cvijeta Venere, Gea Viva, Milna, 16. svibanj 2014.

Prijevod Manuela Kaniški