Radionica izrade zmaja od mozaika s Lisac RobertomRadionica obnove suhozida s udrugom DRAGODID

Održivost na otoku - prošlost, sadašnjost, budućnost

Milna | otok Brac | Hrvatska

Između 18 projekata koje će financirati Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je i projekt udruge Gea Viva. Projekt ćemo realizirati kroz prvih šest mjeseci 2015. u suradnji s udrugom „Dragodid“, lokalnom osnovnom školom i Centrom za kulturu Milna.

Kroz aktivnosti u projektu želimo inspirirati, prikazati i prenijeti ljudima vještine i znanja za održiv život na otoku: Očuvanjem tradicijskih zanata i vještina kao što je suhozidna gradnja, rad s vunom, odnosno filcanje, znanje o samoniklom bilju te njihovim povezivanjem s korištenjem obnovljivih izvora energije i permakulture.

Radionice u sklopu projekta:
 • Radionica obrade vune tehnikom filcanja (20. i 21. veljače 2015.)

 • Skupljanje i spremanje samoniklog bilja ( za djecu 18 ožujak 2015. ili 25 ožujak 2015. u slučaju kiše, za odrasle 22. ožujak ili 29.ožujak u slučaju kiše)

 • Radionica Uvod u permakulturu (17. i 18. travanj 2015. ili 24. i 25. travanj. u slučaju kiše))

 • Radionica obnove bunje (8. i 9. svibanj 2015.)

 • Radionica izrade solarnih kolektora (5 i 6 lipanj 2015.)
 • Brošura

  Život na otoku je oduvijek bio usko povezan s prirodom i poznavanjem tradicijskih vještina i znanja. Ekonomija otoka se značajno oslanja na prirodne resurse: more, kamen, samoniklo bilje, poljoprivredu i stočarstvo s obzirom na to da ne postoje veliki prodajni centri ni industrija a turistička sezona traje vrlo kratko.

  Radionice u sklopu projekta pružaju znanje kako koristiti ove resurse održivo, prenoseći tradicijske vještine i povezujući ih sa suvremenim načinima življenja.

  Tako možemo uzgojiti vlastitu zdravu hranu i ekološke proizvode, biti povezani s prirodom i čuvati je, štedjeti energiju, očuvati kulturnu baštinu otoka i jačati zajednicu u kojoj živimo. Pet iskusnih voditelja radionica će nas u teoriji i praksi naučiti kako raditi s vunom, sakupljati i pripremati samoniklo bilje, napraviti permakulturni vrt, očuvati i graditi suhozidne građevine te napraviti solarni kolektor.

  Za polaznike radionica je iz sredstava projekta osiguran sav radni materijal i alat.
  Donacije za udrugu Gea Viva su dobro došle.