Robert Lisac i Volker Sieber




Sanja Zivković, Meri Sodan i Morana Depoli




lonka Vukas i zmaj

Zmaj i mozaik radionica

Od 7.- 14. 8. 2014. Robert Lisac je na lokaciji udruge Gea Viva održao mozaik radionicu izrade skulpture zmaja. Osam metara velika konstrukcija je napravljena od ferocementa i žice a mozaik od keramičkih pločica čini zmajevu kožu. Zmaj otvara ulaz u auditorij u kamenom krugu. O radionici i zmaju iz „prve“, Robertove ruke: „Obožavam aktivan odmor a ovaj tjedan na Braču sigurno spada u tu kategoriju –s kreativnom ekipom smo 4 dana opsjednuto prenosili kamene i mješali beton prije nego smo na zmaja nalijepili prvi komadić keramičke pločice.
Fotografije

Ritam rada je bio divlji, neki su počeli već u 6 ujutro i s velikim žarom nastavili sve do 12h. U međuvremenu smo si priuštili i konkretan doručak. Obzirom da Sabine ima permakulturni vrt hrana je bila izvrsna! Nakon ručka je slijedila horizontalna regeneracija ili traženje WiFi signala po otoku s istodobnim uživanjem u vitaminu B kompleksa u tekućem obliku - govorim, naravno o pivu. Usput, Volker, volonter iz Njemačke nam je skuhao i juhu od piva. Od 18 – 20h je trajala večernja stvaralačka seansa.
Fotodokazi

Međunarodna ekipa iz Njemačke, Srbije, Francuske, Slovenije, Hrvatske (Morana Depoli, Volker Sieber, Sanja Zivković, Magdalena Janković, Meri Sodan, Doris Aviani, Josip Antunijević, Tihomir, Metod Horjak, Katjuša Masnec Horjak, Jure Bizjak i Bogdan Kreščišin) je bila svim srcem predana stvaranju. Iako smo na početku mislili da radimo zmaja s vremenom se pokazalo da zapravo radimo zmajevku.

To nam je postalo sasvim jasno nakon posjeta Zmajevoj špilji koja je nesumnjivo posvećena ženskim energijama, no to je sasvim druga priča. Vodič Zoran koji nam je predstavio povijest i mnogo zanimljivih aspekata špilje je izvrstan i toplo preporučam izlet u Zmajevu špilju a nakon špilje posjet zmajevki na Gea Viva lokaciji. Zmaj i Sveti Juraj su simboli Brača. Sv, Juraj kopljem ubija zmaja no kako zmaj između ostalog predstavlja kreativnu i spolnu energiju željeli smo da naš zmaj bude prijaznog izgleda i naravno živ, kao protuteža tragičnim pričama gdje zmaj na kraju uvijek umire. Također smo Zmajevku napravili tako da se ona budi, simbolizirajući poštovanje i kreativnu suradnju između zemlje i ljudi“

Preuzeto iz: RoArt d.o.o. Newsletter

Robertov rad je uz pomoć volontera (Goranka Pagon, Sara Pagon, Manuela Geisler and Sabine Engelhardt), u rujnu 2014. savršeno nadopunila Ilonka Vukas, mozaičarka iz Stuttgarta. Ovdje se nalaze fotografije njenog doprinosa, prekrasne sinergije dvaju umjetnika i volontera.

Priča o zmajevki se nastavlja sljedeće godine od 25.- 27. travnja 2015. kad će Robert ponovno lijepiti pločice i voditi drugi dio radionice. Radionica je za početnike i iskusne mozaičare. Dobro došli na aktivni odmor, iskustveno učenje i druženje. Radi se i uživa u jutarnjim satima.

Negdje između se odmara i uživa u suncu i moru. Besplatno kampiranje na Gea Viva lokaciji. Informacije i obavezne prijave: info@geaviva.net  Sabine Engelhardt: +385 99 7493711