Gea Viva tim


Rimski Kamenolom


Kip od Hekulesa


Herkulesa staza

Herkules – herojsko putovanje
Geomantiski projekt na otoku Braču, 20. – 27. rujan 2014

Proučavanjem literature o Herkulesu, kroz meditaciju i istraživanjem različitih mjesta na otoku koja rezoniraju s temom Herkulesa, šesteročlani tim je tražio značenje Herkulovih zadataka za nas danas.

Pozadina projekta
Dioklecijanova plača, Splitska turistička atrakcija i svjetska kulturna baština je građena od bračkog kamena. Kamen je vađen u kamenolomu u blizini naselja Splitska, koje je od mora udaljeno otprilike 2 km i zatim je brodom transportiran u Split. I danas je brački kamen veoma cijenjen i tražen građevinski i dekorativni materijal u cijelom svijetu čemu svjedoči i podatak da je i dio Bijele kuće u Washington-u građen od bračkog kamena.
Antički kamenolom koji datira iz 4 stoljeća poslije Krista je nedavno otvoren za javnost. Prilikom radova na otvaranju kamenoloma pronađen je rimski reljef koji prikazuje Herkulesa, kojeg su kao svojeg zaštitnika štovali brački kavaduri, žbocaduri i diladuri. Lik Herkulesa uklesan u kamenu stijenu je vrijedan obilaska.

Herkules
Kako bi postao bog i stekao besmrtnost, Herkules sin Zeusa i smrtnice Alkmene, morao je savladati dvanaest gotovo nemogućih zadataka. Obavljajući zadatke pokazao je svoju snagu, inteligenciju i sposobnost da pridobije potporu drugih. Njegovo herojsko putovanje nema samo mitski značaj već se u njemu skriva mudrost i inspiracija kako savladati prepreke koje i mi susrećemo u svakodnevnom životu.

Na naše iznenađenje Herkules se pojavio u nekoliko navrata u našim meditacijama kao prilično malo biće koje traži podršku i prepoznavanje. Značajan je na mnogim razinama, npr. princip je razvoja iznad onog što smo mislili da možemo ostvariti, prihvaćanja izazova koji su naizgled nemogući za savladati, kretanja na put da bi stekli božanske osobine u smislu svjesnog stvaranja vlastitih životnih iskustava i suradnje sa snagama prirode i bićima na različitim razinama.


Suradnički pristupi u geomantiji
Kroz suradnju s Manuelom Kaniški, Annette Frederking, Ingrid Tasch, Urša Vidic, Manuela Geisler istraživala sam različite, nekonvencionalne pristupe geomantijskom radu.

U interakciji sa suptilnim dimenzijama gotovo ništa nije vidljivo oku a informacije koje primamo su slične informacijama iz snova. Također svaka osoba u skladu s vlastitom osjetljivošću i iskustvom rezonira s različitim aspektima prostora. Ja volim koristiti metaforu da je geomantija kao slon pod pokrivačem: netko vidi uho, netko nogu a netko teksturu kože. Na prvi pogled uvidi mogu biti proturječni no zapravo su to različiti aspekti iste stvari. Duboko vjerujem da postoji malo ljudi koji sami mogu vidjeti „cijelog slona“. Kod tradicionalnog načina održavanja seminara učitelj može reći ovo je „uho“ i svi ostali aspekti mogu ostati „nevidljivi“ i ne uzeti u obzir u fazi percepcije prostora i daljnjeg geomantijskog iscjeljivanja.

Tijekom ovog seminara Manuela Geisler nam je predstavila metodu rada s eteričnim uljima u krajoliku, Manuela Kaniški je primila informaciju da trebamo istražiti špilju na Vidovoj Gori što je bilo važno u procesu istraživanja prostora, Urša Vidic je istraživala i napravila sažetak o dubljem značenju Herkulesovih zadataka od autorice Alice Bailey, Ingrid Tasch je bila u kontaktu s anđeoskim aspektima prostora, Annette Frederking je dizajnirala kozmograme na temu Herkulesovih zadataka a ja sam inicirala i vodila ceremoniju povezivanja sa svećenicama iz Zmajeve Špilje.

Suradnički pristupi u geomantiji su važni kako bi se obuhvatile različite razine i aspekti svakog prostora. Istražujmo i razvijamo ih zajedno!

Tekst Sabine Engelhardt
Prijevod Manuela Kaniški