Pogled

 

Pogled s parkirališta


Radionica klesanja


Radionica klesanja


Tijekom postavljanja


Novi kozmogram: Urša Vidic

 

Geopunkturni krug "Iskusiti Jedinstvo"-
ko-kreiranje sinergijskog življenja co-creating synery living'

Park Prirode | Sutivan | otok Brač | Hrvatska

Ovaj umjetnički projekt istražuje načine na koje možemo stvoriti kulturu u kojoj živimo u harmoniji sa Zemljom, svim njenim bićima i jedni s drugima. Otkriva, što nam može pomoći da ostvarimo duboke veze između različitih kultura, spolova, religija, moralnih standarda i ekonomskih sistema. Dvanaest umjetnika je napravilo reljefe (kozmograme) koji sadrže aspekte koji nam mogu pomoći da iskusimo jedinstvo te prenose impulse koji nam mogu pomoći u tom procesu. Krug je napravio Gea Viva tim u rujnu 2012. i dopunio ga u studenom 2013. Sastoji se od 10 stojećih kamena na kojima se nalazi 22 kozmograma. Projekt je inicirala Sabine Engelhardt uz pomoć Wolfgang A. Tiller-a. Članovi tima su bili: Urša Vidic, Alda Gerchi, Margan Kalb, Larissa Cap, Johanna Heer-Weber, Martina Mayer, Monika Maierhofer, Andro Nigoević, Markus Struever i Salvatore Cali. Radionica klesanja se održala na eko imanju Zogeterra u Nerežišćima a krug je postavljen kao amfiteatar u privatnom zoološkom vrtu „Park Prirode“ u Sutivanu, vlasnik Stipo Jurić.

Na najvišoj duhovnoj razini, svi smo dio božanskog izvora, duboko međusobno povezani, pa čak jedan organizam. To znači da sve što loše činimo drugom je zapravo loše za nas. U geomantiji, umjetnosti i vještini komuniciranja sa suptilnim dimenzijama, taj osjećaj i spoznaja jedinstva se ne odnosi samo na interakciju među ljudskim bićima već uključuje i biljke, životinje, Zemlju, more, stijene, zvijezde i sva bića koja su dio života.
Kao što su istraživanja pokazala, ne samo djela, već i misli imaju utjecaj na nas i sve oko nas. U knjizi „Poruke iz vode“ japanski istraživač Masaru Emoto pokazuje fotografijama kristala vode kako različite riječi, misli i muzika mijenjaju strukturu vode. Naša tijela se sastoje od oko 70% vode, pa zamislimo što znači ako negativno mislimo o sebi, ljudima i svemu oko sebe. Ovladavanje svojim mislima je veliki izazov, ali svakako dobra polazna točka i vrijedi se potruditi.

Nakon što uspijemo djelovati iz dubokog razumijevanja da je sav život jedinstvo na svojoj najvišoj razini, možemo stvoriti društvo u kojem svatko ima sve što mu je potrebno za život, u kojem ćemo prevladati mišljenje da, ako netko pobijedi, netko drugi mora izgubiti. Svaka osoba može donositi odluke koje imaju pozitivan ishod za svakoga. Takvo društvo može stvoriti obilje, mir, sklad i brigu za Zemlju i sav život. To je velika vizija, ali možda bismo mogli početi malim koracima, osjećajući jedinstvo i djelovati iz tog osjećaja koliko i kad god možemo. U tu svrhu, kozmogrami nam daju impuls i potporu.

Jezik kojim nam govore kozmogrami na geopunkturnom krugu još se naziva i “zeleni” jezik (Green language). Koristimo ga kako bi komunicirali sa suptilnim dimenzijama postojanja te ih prevodili i izražavali te dimenzije u materiji.Naša realnost je višedimenzionalna, kao što postojimo u fizičkom svijetu kojeg doživljavamo s naših 5 osjetila jednako tako istovremeno postojimo i dio smo suptilnih dimenzija; duhovne, emocionalne, vitalne-energijske dimenzije koje svatko od nas može neposredno iskusiti putem svojeg suptilnog tijela. To je živi, dinamični jezik, jezik iskonske i netaknute snage primarnih ideja, jezik koji povezuje i komunicira s čovjekom kao i s krajolikom.

Takav način komunikacije omogućava ljudima različitih kultura kao i iz različitih razdoblja da podijele svoja znanja i iskustva o univerzalnim ljudskim temama, omogućuje nam komunikaciju s prirodom i krajolikom u kojem se nalazimo i našem odnosu i povezanosti s njim. Različita iskustva, univerzalne teme i kvalitete krajolika se tim jezikom neposredno prenose i komuniciraju s nama kroz direktno iskustvo svakog pojedinca.

Tonovi i vibracije ovog jezika sežu u samu srž biti i postojanja, u srce, srčani prostor ili srčanu čakru. I to je jedan od razloga zašto se ovaj jezik naziva „zeleni“ jezik. Kada je srčana čakra, kojoj odgovara zelena boja, u potpunosti otvorena tada taj jezik nije samo hrpa simbola već suptilni zvukovi, frekvencije koje nas otvaraju čistom, neposrednom iskustvu nas samih i iskustvu prirode koja je nedjeljivi dio nas. Na prvi pogled se može učiniti kao hrpa simbola i fraza, no s malo prakse otvaraju nam se novi svjetovi. 

Fotografije geopunkture

Manuela Kaniški i Sabine Engelhardt