Dračeva Luka

Geomantija i Brač

Geomantija je znanje i vještina kako komunicirati i surađivati sa suptilnim dimenzijama u prostoru. Takav način života i cjeloviti pristup Zemlji nam omogućuje da vratimo ravnotežu u nama i u našem prostoru. Sljedeći poruku koju sam primila u meditaciji u ljeto 2008. godine, 2009. došla sam u napušteni samostan „Dračeva Luka“ gdje sam osjetila da je ovo mjesto fokus Zemljine srčane čakre koja je značajna za šire područje.

2010. godine se okupila grupa geomanata kako bi istražili otok i kako bi na temelju istraživanja dali impuls iscjeljenja prostorima kojima je to bilo potrebno. Ovdje se nalaze izvješća (na engleskom jeziku) o geomantijskom istraživanju otoka Brača (July 2010, October 2010, April 2011 and August 2011.)

Istraživanje je pokazalo da je Brač fokus srčanog centra koji u Zemlju prima kozmičku ljubav i koji raspoređuje zemljinu vitalnu energiju na šire područje. Biserka Šavora je zaključila da će se srčani centar u potpunosti otvoriti i djelovati kada muško ženske energije budu u ravnoteži. Ovo je drevno mjesto hodočašća kojeg su čuvale i brinule se o njemu svećenice, mjesto gdje su hodočastile i žene i muškarci. Mjesto je bilo veoma važno za procese transformacije kao i plodnosti a osjeća se i snažna prisutnost vitalne „zmajeve“ energije koja se od tamo širi i hrani otok. Ovdje se nalazi i značajna leylinija (zmajeva linija) koja povezuje Brač s Delfima u Grčkoj. U 8 stoljeću su hrvati povezali različita mjesta na otoku sa slavenskim božanstvima: Perun - Vidova Gora, Mokoš – Zmajeva špilja, Veles - Samostan Dračeva Luka. Kasnije je Zmajeva špilja postala redovnička pustinja s kapelicom posvećenom Bezgrešnom začeću Djevice Marije a u blizini je sagrađeno 5 samostana (Dračeva Luka, Dutić, Stipančić, Silvio i Pustinja Blaca). Svi samostani su imali kapelice i crkve posvećene Djevici Mariji. Ovdje se nalazi više informacija o geomantijskom istraživanju Pustinje Blaca.

Do 2013. godine smo održali desetak radionica na Braču, u Zagrebu, Dubrovniku i na otoku Pašmanu.

Sabine Engelhardt

Pozadina geomantije

Geomantija je drevno znanje o Zemlji, vještina kako komunicirati i surađivati sa suptilnim dimenzijama u prostoru. Holistički pristup Zemlji, prirodi i krajoliku. Znanje koje je gotovo nestalo iz svijesti europske tradicije i kulture i koje se sada ponovno pojavljuje u obliku holističke umjetnosti koja surađuje s prirodom....

Posljednji tragovi geomantije su pronađeni u srednjem vijeku kada su se na temelju geomantije donosile odluke kako postaviti grad, crkvu ili druge zgrade. No i u ranijim periodima su postojali stručnjaci koji su poznavali to znanje što je vidljivo iz impresivnih sakralnih građevina kao što su piramide, hramovi, katedrale....

Eto kako je to bilo tada: Ravnoteža u prirodi je bila od primarnog interesa a Zemlja je smatrana živim bićem. Naši predci su živjeli povezani s Njom, u harmoniji s prirodom i njenom suštinom. Oni su poznavali Zemlju, znali su „čitati“ vjetar, mjesec......Ona, Gea je bila poštovana i uključena u svakodnevni život. Kako smo u ovom trenutku svjedoci narušene prirodne ravnoteže, znanje geomantije se ponovno vraća kao jedan od mogućih načina iscjeljenja i vraćanja u ravnotežu.

Kao znanje koje nam omogućuje da vratimo ravnotežu u našem osobnom prostoru, u našim domovima, radnim prostorima, u parkovima povezujući prostore s izvornim kvalitetama zemljine energije. Na taj način su svi ti prostori podržani i hranjeni vitalnom energijom potrebnom za život. Tako povezani i hranjeni prostori mogu podržati ljude koji žive u njima kako bi zajedno mogli ostvariti svoju životnu ulogu i svrhu.

Mirjana Zupan Leos